4 maart 2016

Gemeente Amsterdam gaat illegale AirBnB’s aanpakken met nieuwe digitale onderzoeksmethoden

Categorie: Bestuursrecht

Vanaf april 2016 zal de gemeente Amsterdam een nieuwe onderzoeksmethode gaan toepassen om illegale woningverhuur aan toeristen tegen te gaan. De gemeente gaat namelijk websites zoals AirBnB en andere aanbieders zogenaamd ‘scrapen’. Dit betekent dat allerlei data van websites op geautomatiseerde wijze wordt verzameld om deze vervolgens voor eigen doeleinden te gebruiken of te analyseren.

Regelgeving AirBnB gemeente Amsterdam

Een woning verhuren via AirBnB is op grond van het gemeentelijke beleid van Amsterdam toegestaan. Daar zijn echter diverse voorwaarden aan verbonden. Een van die voorwaarden is dat een woning maximaal 60 dagen per jaar aan maximaal 4 personen tegelijkertijd mag worden verhuurd. Bedrijfsmatige of structurele verhuur is dus niet toegestaan. Als de woning meer dan twee maanden aan toeristen wordt verhuurd, zal de gemeente een onderzoek verrichten. Dit onderzoek kan resulteren in het feit dat er één of meerdere bestuurlijke boetes worden opgelegd.

Een bestuurlijke boete bedraagt minimaal EUR 12.000,– en kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot EUR 144.000,–. De reden dat dergelijke boetes worden opgelegd is vanwege het feit dat onderzoek heeft uitgewezen dat veel verhuurders zich niet aan de regels houden. Veel eigenaren van woningen verhuren hun appartement in Amsterdam namelijk het hele jaar aan toeristen door omdat het veel geld oplevert.

De gemeente wil daarentegen dat deze woningen alleen maar beschikbaar zijn voor de bewoners. Om die reden mag de woning maar maximaal 60 dagen aan toeristen worden verhuurd. Als uit onderzoek van de gemeente blijkt dat het bedrijfsmatige aspect overheerst, dan zal de gemeente concluderen dat er sprake is van woningonttrekking. In dat geval wordt er vrijwel altijd een bestuurlijke boete opgelegd.

Zoektocht gemeente naar het AirBnB-adres

Op de website van AirBnB is alleen de omgeving waar de woning zich bevindt via Google-maps zichtbaar. Het exacte adres van de aangeboden woning is voor een potentiële klant dus onbekend en wordt pas doorgestuurd op het moment dat de boeking is afgerond.

Hoe regelmatig een appartement wordt verhuurd is ook niet zichtbaar op de website van AirBnB. Toeristen kunnen wel recensies achterlaten op de website van AirBnB. Op die manier kan de gemeente onderzoeken of het appartement meer dan 60 dagen per jaar is verhuurd. De recensies zijn namelijk voorzien van een datum.

Door middel van ‘scrapen’ zou er een einde kunnen komen aan bovengenoemde problematiek van de gemeente. De gemeente gaat namelijk door middel van ‘scrapen’ ook websites van andere aanbieders doorzoeken. Men denke aan websites zoals booking en expedia. Op deze websites zijn de adressen van de woningen namelijk wel voor een ieder zichtbaar. Dit geeft de gemeente dus de mogelijkheid om de data van verschillende aanbieders te vergelijken en de overtreder sneller op te sporen.

Bestuurlijke boete

Tot op heden werd er vooral handhavend opgetreden als er door omwonenden een melding werd gedaan bij de gemeente. Door digitaal te rechercheren zal de wijze van handhaven worden veranderen van reactief naar proactief. In 2015 heeft de gemeente al een einde gemaakt aan de illegale verhuur van 268 particuliere woningen. De nieuwe wijze van rechercheren heeft mogelijk tot gevolg dat er in de toekomst veel meer boetes door de gemeente worden opgelegd. Als u een boete van de gemeente heeft ontvangen dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met één van onze AirBnB-advocaten. Indien u de woning in de toekomst via AirBnB wenst te verhuren of een bestuurlijke boete heeft gekregen dan kunt u een afspraak maken voor een adviesgesprek.